Hoogsensitiviteit

Hoogsensitiviteit (ook wel bekend als HSP) wordt vandaag de dag gelukkig herkend en erkend. Als kind voelde ik ook al heel veel, maar hier was geen ruimte voor. Er was nog nauwelijks iets bekend over HSP.  Ik voelde me niet altijd begrepen en werd daarom als vreemd gezien. Ik dacht dat er met mij iets niet klopte dus stopte ik het weg.

 

Hoogsensitiviteit; hoe zit dat nou?

Gelukkig leven we nu in een hele andere tijd en kunnen we er niet meer om heen. Zo'n 15-20% van de bevolking is hoogsensitief en ik geloof dat dit alleen nog maar meer wordt. Hoogsensitiviteit is genetisch bepaald. De informatieverwerking vindt op een andere, diepgaande wijze plaats. Bij een hoogsensitief persoon filteren de hersenen heel veel informatie, waardoor er nog een pakketje aan informatie overblijft. Dit in tegenstelling tot een niet hoogsensitief persoon. Hierbij vindt veel minder filtering plaats, waardoor veel meer informatie de hersenen bereikt. Je kunt je misschien wel een voorstelling maken van wat dit betekent.

HSP kenmerken

Wat betekent dit nu eigenlijk voor iemand die hoogsensitief is. Er zijn veel kenmerken die passen bij HSP. Hieronder vind je de meest voorkomende.

Een hoogsensitief persoon:

  • Voelt een sfeer snel aan en ervaart alles intenser (geuren, licht, geluid, gevoel)
  • Voelt stemmingen en emoties van anderen feilloos aan
  • Heeft een groot empathisch vermogen
  • Heeft een sterk ontwikkelde intuïtie
  • Heeft oog voor detail
  • Is dienstbaar
  • Heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel
  • Leeft vanuit een roeping
  • Heeft veel behoefte aan persoonlijke ontwikkeling en een sterk vermogen tot zelfreflectie
  • Is perfectionistisch

Helaas zijn er nog veel plekken waar geen ruimte is voor HSP. Lees; er wordt nog te weinig rekening gehouden met hoogsensitiviteit. Dit zien we terug in uitval op school, studie en werk. Als kind of volwassenen vastlopen, niet begrepen worden op school, werk of in je omgeving als dromerig of anders bestempeld worden. Verschillende studies aangaan, maar nergens echt binding mee voelen. Faalangstig zijn, depressief of met een burn-out of Bore-out thuis komen te zitten. Vergeet hierbij niet de fysieke of emotionele klachten die hier uit voort kunnen komen. Dit hoeft niet! Het zou geweldig zijn als er meer afstemming plaats zou vinden vanuit de buitenwereld, maar zolang dat nog niet zo is, kun je zelf ook nog wat doen.

Wil jij weer graag in jouw kracht komen te staan? En je hoogsensitieve kwaliteiten benutten? Neem dan contact met me op, dan kunnen we samen kijken wat ik voor je kan betekenen.